Upplevelser från båtsidan. Det skulle kunna vara en titel på en bok eller essä. Faktum är att resultatet från en resa till sjöss är att betrakta som mycket speciell.

ÖlandDe flesta färdas nämligen väldigt uteslutande på vägar så att komma ut på sjön kan kännas som en befrielse, men då gäller det också att ta tillvara på möjligheterna. Sverige är fullt av pärlor och många som vågar sig på långseglingar besöker Öland eller Gotland. Den svenska kusten är dock full av skärgård och vikar, ja en helt underbar arkipelag både på västsidan, Östersjösidan och Sveriges nordliga kust.

En tur in i Bråviken exempelvis kan enkelt förlängas med ett besök på Kolmårdens djurpark. Det är inte så många som tänker på att denna barnens favorit även är tillgänglig medelst båtresa. Man glider in i Bråvikens norra strand vid Sandviken och tar in i dess gästhamn. Härifrån går täta bussturer till djurparken men det finns även andra faciliteter och sevärdheter som vattenrutschbana, Kolmårdens gamla marmorbruk, klosterruin samt bland annat vackra vandringsleder.

För att återvända till det vida havet Östersjön glömmer många bort den verkliga pärlan: Gotska Sandön. Här finns fantastiska stränder och gott om lugn och ro. Kanske passar den inte barnfamiljen men som nämnt har de Kolmården att ta till om det är mer lockande.