Det finns både skrivna och oskrivna regler när man är ute på havet eller i skärgården. Är man eller tänker man bli båtfolk måste man lära sig några regler för att inte hamna i diskussioner med andra i hamnen eller i värsta fall, råka bryta mot lagen. 

photodune-3256806-boat-xs

Hjälp gärna varandra

Man vet aldrig om någon är ny i en hamn eller om det är första gången de är ute med båten. Sitter man i hamnen och någon tänker lägga till är det inbjudande och uppmuntrat att man frågar om de vill ha hjälp. Speciellt bra att erbjuda om platsen är liten eller sikten dålig.

Ingen alkohol

Man dricker inte på sjön. I båten, ute på vattnet, sköter man sig som om man kör bil. Drickande sker endast om båten är förtöjd i hamn eller ännu hellre, efter man klivit i land och sitter på torr mark. Majoriteten av alla drunkningsolyckor sker på grund av att personen var berusad.

Lämna avstånd

Är det en populär hamn kan man vara tvungen att lägga till bredvid andra båtar men är det en naturhamn eller gott om utrymme, så får man gärna lämna avstånd. Man umgås på sin båt och det kan kännas lite för närgånget att ha en främling bara någon meter ifrån sig. Lämna mellanrum så slipper ni också risken att båtarna

Några andra småregler som är viktiga att komma ihåg är:

  1. Förtöj alltid båten både i fören och aktern
  2. Se över vilka regler gästhamnen har och följ dem
  3. Man hälsar alltid på andra båtar som åker förbi
  4. Vill någon att du ska titta på deras båt är det kutym att titta och berömma
  5. Fendarna ska vara på redan innan du åker in i hamnen
  6. Ingen grillning på båten eller bryggan i en gästhamn
  7. Flaggan ska vara ren och fin
  8. Flaggan tas ned när de skjuter flaggskott på kvällen och upp när de skjuter på morgonen. Inga ursäkter!
  9. Som nybörjare är det bättre att fråga än att anta: båtkultur handlar mycket mer om att hjälpa och stötta varandra än man gör i vardagliga livet.
  10. Ring hellre 112 en gång för mycket än för lite