Inom båtracing finns de riktiga muskelbåtarna. Motorbåtsport är en beteckning som samlar alla olika tävlingar för båtar som framförs med motor och de flesta är inga leksaksbåtar även om många tycks hantera dem som om de vore det. Man tävlar vanligtvis i tre olika typer av banor, rundbana, offshore racing och OCR. Den sistnämnda är en kombination av långrace och rundbana. Precis som de landgående fyrhjuliga kusinerna benämns motorbåtarna i Formula- klasser.

Det största och mest kända racet i Sverige och även Skandinavien är Roslagsloppet. Det körs från Stockholm till Öregrund och den första tävlingen kördes redan 1962 – på den tiden var detta verkligen spektakulärt. Fritidsbåtskulturen hade då börjat ta fart och intresset för racing var stort.

Svenska Racerbåtförbundet är den landsomfattande organisation som har övergripande kontroll av alla klubbar och tävlingar. På Riddarfjärden i Stockholm brukar Formelklasserna ha tävlingar och då sker detta i rundbana med mycket publik på stränderna. Då man har rundningsmärken ganska nära land har sporten blivit mer och mer attraktiv. Bland svenska förare märks två mest, Pierre Lundin och Jonas Andersson som båda kör i Formel 1. Båtarna i denna klass väger 550 kilo och når farter upp till 250 kilometer i timmen. I nybörjarklassen GT 15 går det som tur är i betydligt lugnare fart, där snitthastigheten ligger på cirka 60 kilometer i timmen.