Den som ska ge sig ut på långsegling har en lång packlista att checka av. Det är inte bara lämpliga kläder som packas utan även proviant, toalettbestyr, säkerhetsutrustning, reservdelar och verktyg som måste finnas med.

Sailing

Hos Fritidsskepparen finns checklista och mycket matnyttigt. När det gäller klädsel och personutrustning är framförallt solglasögon, solskyddskräm och solhatt viktiga att komma ihåg. Seglingen innebär mycket tid på däck och det är lätt att bränna sig på havet – även om det är mulet. Naturligtvis ska alla ha varsin flytväst samt bekväma kläder och skor. Minst ett ombyte är viktigt, då det är lätt att bli blöt på havet. Regnställ är också oumbärligt – även om man seglar i Medelhavet.

Utrustning för säkerhet

Fritidsskepparen förutsätter att segelbåten är utrustad med VHF, detta kan anses som en självklarhet. Men lika viktigt är att ha mobiltelefon med. I en nödsituation skall man kunna ringa 112. Det är också bra att ha regelbunden kontakt med någon i land som man kommunicerar med kontinuerligt. Då kan denne larma om inget hörts. För detta är det av vikt att ha med fulladdade extrabatterier för utbyte. En vattentät påse att ha mobilen i är lika givet. Nödraketer, ficklampor och batterier till ficklamporna är också ett måste. Tänk också på att ha med de verktyg som krävs för att reparera sådant som går sönder.

Annat viktigt

Lyssna på väderprognosen. Med radio eller telefon. Spara på batteriet genom att kontrollera tiderna för kustväderprognosen eller ring telefonsvarare för att lyssna, telefonnummer 0771 535 400. Här lämnas detaljerad information om vädret i skärgården och vid kusterna. Andra grejor som kan vara bra att ha är appar som fungerar på sjön. Vad som säkerligen inte behöver sägas men alltid är på tapeten ändå: ingen alkohol på sjön!