I Sverige anordnas det årligen, från vår till höst, flera hundra olika seglingstävlingar. Dessa är inriktade på olika båttyper eller klasser och finns även i klasser för såväl unga som äldre.

Tävlingar går vanligtvis i fleetracing där flera båtar möts i seglingar som kan ta allt från en kvart upp till två timmar. Man kan också köra matchracing där endast två båtar gör upp om guldet. Utöver detta finns det stora havskappseglingar som Gotland Runt. Tävlingar sanktioneras av Svenska Segelförbundet till anordnande klubbar och distrikt.

Gotland runt

Det finns flera olika sätt att klassificera segelbåtar, alltifrån optimistjollar som kan vara flexibla i storlek och utseende upp till exempelvis laserklass där alla redskapen är lika. Hos de flesta av förbundets klubbar kan man träna på att tävla. Där får ungdomar på ett lekfullt sätt lära sig att hantera och framföra båten samtidigt som regler och tillvägagångssätt under riktiga tävlingar präntas in. Man vill att varje medlem själv ska finna glädjen med att segla och tävla. Ur detta utvecklas rutinerade seglare som kanske i slutänden tävlar i Olympiska Spelen. Sverige har ganska stolta traditioner att försvara i de olympiska segelvattnen. Vid senaste OS i London tog Fredrik Lööf och Max Salminen tillsammans guld i starbåt. Sverige har faktiskt tagit seglingsmedaljer i de senaste fem olympiska spelen.