sjonara_hus_309781583

Många som älskar båtlivet drömmer om möjligheten att ha ett hus vid stranden där de kan lägga till med båten. Är detta din dröm kan det vara bra att veta ett och annat innan. 

Till att börja med är det ju bra att veta hur man bäst kommer över en strandnära tomt. Det är inte alltid enkelt att få tag på bra information men en sajt som Sjöhem kan vara väldigt praktiskt då de fokuserar enbart på fastigheter som är antingen havs- eller sjönära.

Men bara för att man äger en sådan fastighet betyder det inte att man har allt man behöver för att kunna lägga till vid sin egen tomt. För att ens få bygga en brygga behöver man nämligen dispens från Strandskyddet. Köper man en fastighet som redan har en brygga men inte fått dispens för den löper man faktiskt risken att behöva riva bryggan.

Detta är något man alltid ska höra sig för om eftersom mäklarna har ingen skyldighet att själva kolla upp om säljaren har dispens från strandskyddet eller inte.

Något annat som är bra att veta är att med dispens från man bygga en brygga och då äger man förstås den. Men man kan inte hindra andra från använda den och inte heller får man vidta åtgärder som avhåller andra att vistas vid och på bryggan. Detta är dock under uppfattningen att bryggan ligger utanför hemfridszonen.

Men har bara fastigheten dispens kan man utan problem bygga upp sin egen brygga och så länge vattendjupet tillåter är det bara att lägga till med båten. Lycka till med jakten!