Sverige är ett land med många vatten med kuststräckor till hav och insjöar. Kanske är det därför som svenskarna är ett genuint båtfolk, i alla fall de som har nära till dessa vatten.

BåthamnTrots alla dessa sjöar, vikar och vattendrag är det få som har speciellt långt till att åtminstone komma i en liten eka. Vid de större farvattnen krävs det naturligtvis större arrangemang för att husera alla flytetyg. Detta gör våra hamnar aktuella och bäddar för otaliga gästhamnar. Det betyder att vart än seglaren eller motorbåten möter fara, kan man räkna med att förtöja vid en hamn om behov och önskan uppstår.

De största hamnarna finner vi ganska naturligt vid Östersjöns kuster och på Västkusten. Även uppe i norr utefter Bottenviken och Bottenhavet finner vi betydande gästhamnar. Gotland och Öland är pärlorna på östra sidan samt även Åland vilket vi nästan räknar som svenskt. Där är inte att förglömma Fårö och Gotska Sandön samt alla skärgårdsöar. På Västkusten har vi Orust, Tjörn och Mjörn men även Hisingen. Även de största insjöarna Vänern, Vättern och Mälaren har rejäla platser att lägga till på, och man kan komma till dem ganska lätt via olika kanaler. Alla dessa ställen har ordentligt försedda gästhamnar. Det finns även gästhamnsguider på nätet där man klassificerar och bedömer hur pass god en viss hamn är. Säkerhet och service är honnörsord för de flesta.