LångseglareDe som skaffar sig en lite större båt vill med största sannolikhet ut på äventyr. Visserligen existerar det folk som ger sig ut på långsegling, men det är kanske inte det första en nybliven båtägare tänker på.

Kuster i Europa eller ännu längre bort brukar ofta vara för den lite mer vane seglaren. Kanske är inte ens långa turer över Östersjön eller Danmarksresa om man är stationerad på västkusten. Nej, då är det troligen mer nära mål och inte alltför lång restid som gäller för den med sin första egna båt. Några veckors semester kan ändå ta den nyblivne segel- eller motorbåtsägaren på en rejäl tur ändå.

Många siktar givetvis in sig på det mest utmanande av allt, Göta Kanal. Även om man väljer en kortare sträcka kan det bli ett stort äventyr. Det finns dock flera andra intressanta kanaler och passager. Varför inte Kinda kanal som sträcker sig från sjön Åsunden i sydöstra Östergötland och följer Stångån upp till Linköping? Dalslands kanal med akvedukten i Håverud är ett annat populärt resevatten. I dessa eller andra mindre kanaler kan man skaffa sig slussvana innan man tar sig an den större, femtioåtta slussade Göta kanal mot Kindas femton och Dalslands trettioen. Med en trailer kan man starta resan vart som helst så det är ett gott råd för den som vill utforska Sveriges sjöar och vattendrag.