Att få känna vinden i håret, guppa lugnt på öppet hav, eller bara få en lugn fiskestund för sig själv… allt detta är möjligt efter båten har blivit sjösatt. Se bara till att du har rätt utrustning ombord. 

Om du ska ut på havet för att fiska gäller det att ha bra fiskegrejor. Där ute finns det lite större firrar än i den lilla sjön, så det krävs starka spön, linor och lite andra drag för att få upp fisken. Hur man fiskar, vart man fiskar och vad man fiskar måste man ha i åtanke när man ska utrusta fiskebåten. Niels Vestergaard har skrivit en väldigt bra bok om det här, där allting finns med.

Planerar du på att vara ute på havet både dag- och kvällstid? Då gäller det att du alltid kan kontakta land eller kustbevakning ifall någonting går på tok. Satellittelefoner ser till att du får ännu bättre täckning, du har oftast täckning över hela världen (med lite varierande resultat förstås). Alternativ ska du ha en nödradio.

Du ska också ha bra belysning på båten så du blir sedd ifall du möter större fartyg. Det hjälper dig även att navigera svåråtkomliga platser och hamnar om sikten är dålig. På Maskinhandel hittar du stark marin belysning som du monterar själv på båten. Det kan också vara bra att köpa någon extra lampa som du kan fästa på din egen brygga.

Även om du är en riktig sjöman, ska du ha en livboj och flytvästar i båten. Det är inte bara för din säkerhet, det är även för passagerare och utifall du snubblar över en olycka där någon har fallit överbord.