Under sommaren samlas många kring sjöar, hav och stränder i längtan efter svalka och avkoppling. För den mer idrottsintresserade är vattenskidåkning ett sätt att både aktivera sig och samtidigt njuta av sol och vatten.

Mer än bara nöje

Vattenskidåkning kan tyckas vara vilket sommarnöje som helst men kräver mer teknik och uthållighet än många tror. Vattenskidåkning utövas, precis som namnet antyder, med hjälp av skidor eller skida på öppet vatten. Vare sig utövaren väljer att använda två skidor eller bara en, krävs en hastighet på minst 25km/h för att skidorna eller skidan ska plana över vattnet ordentligt. Farten skapas antingen med hjälp av en motorbåt eller ett kabelsystem.

Denna idrott är inget för vattenkrukor då många misslyckade försök utlovas innan skidorna smidigt tar sig över vattnet. Det krävs även en del muskelstyrka främst i överkroppen då det gäller att kunna orka hålla i det rep som sitter i båten eller kabelsystemet medan hastigheten ökar. En utmanande och rolig sport för den som vågar, men definitivt mer än bara ett nöje.

Sporten består även av flera olika grenar, något du kan läsa mer om hos Svenska Vattenskid-& Wakeboardförbundet.

Utrustning

Förutom badkläder eller våtdräkt behövs skidor/skida eller en wakeboard. Bra skidor, wakeboards och draglina i olika prisklasser hittar du hos Länna Sport.

Aktuella utbildningar

Likt andra sporter kan vattenskidåkning vara en svår sport att lära sig på egen hand. Därför hålls kurser och utbildningar runtom i landet för dig som antingen vill lära dig från grunden eller som vill utvecklas inom sporten. Vattenskidspecialisten och SM-medaljören Andrés Björk erbjuder dag- och veckoläger för både nybörjare och mer erfarna vattenskidåkare. Kursen hålls i Stockholms skärgård med omnejd mellan maj och september. Andrés går även att anlita som instruktör till svensexor och möhippor för den som söker en upplevelse utöver det vanliga.

För barn och ungdomar upp till 18 år finns möjlighet att lära sig vattenskidåkning utomlands med STS Språkresor. Kursen erbjuds vid resa till Torquay, en stad på Englands sydkust även känd som ”Engelska Rivieran”.